ICTKeurmerk wapen tegen banken

7 augustus 2014 – Als reactie op de nieuwe regels die de banken begin dit jaar invoerden voor veilig telebankieren is nu het ICTKeurmerk geïntroduceerd. Hiermee wordt consumenten een wapen in handen gegeven wanneer hun bank weigert de schade te vergoeden omdat de klant wordt verweten dat deze voor het telebankieren een onveilige computer heeft gebruikt.

Een van de nieuwe regels van de banken betreft de technische veiligheid van de computerapparatuur. Brancheorganisatie ICTWaarborg speelt hierop in met een keuring van de apparatuur, waardoor slachtoffers van fraude bij internetbankieren niet meer kan worden verweten dat zij op dat gebied nalatig zijn geweest.

“Banken proberen op dit moment onder een schadevergoeding uit te komen, door de schuldvraag bij het slachtoffer neer te leggen. Dat is de omgekeerde wereld. Consumenten moeten zich hiertegen kunnen weren. Daarom is het ICTKeurmerk ontstaan,” zegt Sander Vale, voorzitter van ICTWaarborg. "Wanneer de computer waarmee is getelebankierd dit keurmerk heeft, kan de bank niet meer beweren dat deze onveilig was."

Afgelopen woensdag reikte Vale aan de eerste 100 ICT-specialisten die in Houten met succes de opleiding tot Keurmeester van het ICTKeurmerk hebben gevolgd het bijbehorende certificaat uit.

###

Over ICTWaarborg en ICTKeurmerk

ICTWaarborg is dé brancheorganisatie voor bedrijven die ICT-producten en diensten leveren aan consumenten en/of bedrijven. Het doel van ICTWaarborg is het behartigen van de belangen van deze bedrijven in het algemeen en in het bijzonder van de bij haar aangesloten bedrijven.

Het ICTKeurmerk is een keurmerk voor ICT-apparatuur die voldoet aan de maximaal haalbare beveiliging. Het keurmerk wordt enkel en alleen uitgereikt door Keurmeesters. Door middel van een checksysteem en een keuringsrapport wordt apparatuur van consumenten gecontroleerd en waar nodig geüpdatet. Na afloop van de keuring krijgen consumenten het keuringsrapport, een certificaat en het boekje ‘Thuis veilig internetten’. Hierin staan bruikbare tips en checklisten zodat consumenten veilig gebruik kunnen blijven maken van hun apparatuur.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over het ICTKeurmerk kunt u contact opnemen met:
Sander Vale - voorzitter ICTWaarborg
T: 088 – 77 300 74
E: svale@ictwaarborg.nl

Kicky Tuit – Marketing en communicatie
T: 088 – 77 300 71
E: marketing@ictwaarborg.nl

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort