Manieren van internetfraude

Internetcriminelen hebben allemaal hun eigen manier om zowel bank- als persoonsgegevens van u te ontfutselen. We bespreken hier de meest gebruikte manieren die internetcriminelen gebruiken om uw gegevens te stelen.

Phishing

Internetcriminelen hebben allemaal hun eigen manier om zowel bank- als persoonsgegevens van u te ontfutselen. We bespreken hier de meest gebruikte manieren die internetcriminelen gebruiken om uw gegevens te stelen. Phishing kan zowel via telefoon als per e-mail voorkomen. Een crimineel doet zich hierbij voor als een betrouwbare partij. Een goed voorbeeld is een e-mail die van uw bank afkomstig lijkt. Er wordt gevraagd of u uw persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer, rekeningnummers en beveiligingscodes wil controleren en invoeren op een website. Ook kan de crimineel vragen of u een telefoonnummer belt, omdat anders uw rekening wordt geblokkeerd. Hij doet zich, middels de verkregen gegevens, voor als een bankmedewerker en vraagt om beveiligingscodes, omdat er problemen met uw rekening zouden zijn. Banken vragen echter nooit via e-mail, telefoon of sms om mee te werken aan een update van internetbankieren, een nieuwe website te testen of de veiligheid van uw computer te testen. Ga hier dus ook nooit op in en meld het bij uw bank.

Op de volgende manieren kunt u phishing herkennen:

Bron: www.veiligbankieren.nl

Identiteitsfraude

Internetcriminelen stelen persoonsgegevens en stellen daarmee de identiteit van iemand vast. Vervolgens gaat de crimineel aan de slag met de gegevens, en doet zich voor als diegene waarvan hij de persoonsgegevens gestolen heeft. Hij opent bijvoorbeeld een bankrekening op naam van het slachtoffer en ontvangt hierop betalingen voor zogenaamde verkopen via advertenties op websites en internetforums. Ook kan de crimineel met een rekening schulden aangaan op naam van het slachtoffer. Maar hij kan nog meer schulden maken. Hij kan op naam van het slachtoffer bestellingen doen bij diverse webshops. Op deze manier zal het slachtoffer steeds verder in de schulden raken.

Op de volgende manieren kunt u identiteitsfraude voorkomen:

Bron: www.veiligbankieren.nl

Malware

Malware is schadelijke software die vijandige, schadelijke of irritante software op uw computer installeert. Internetcriminelen ontwerpen deze software zodat deze een computer kan infiltreren, zonder dat de gebruiker dit merkt. Malware kan geïnstalleerd worden via e-mail, afbeeldingen of links op websites en USB-sticks. Met malware wordt het proces van internetbankieren veranderd. U wordt ongemerkt doorgeleid naar een andere site dan die van uw bank. Deze website lijkt echt, maar is dat niet. Transactiegegevens zoals rekeningnummer, bedrag en ontvanger worden gewijzigd, zodat uw betaling gemakkelijk naar een andere rekening verzonden kan worden. Wat kunt u doen tegen malware?

Is uw computer toch geïnfecteerd met malware? Gebruik de computer dan niet meer voor internetbankieren, tot de malware deskundig verwijderd is door één van de Keurmeesters.

Bron: www.veiligbankieren.nl